piątek, 22 listopada 2019

Pieczona owsianka z gruszkami

Pieczona owsianka z gruszką i masłem migdałowym zagościła u mnie na dłużej. W weekendy podaję ją najczęściej na ciepło, na śniadanie. Jednak równie dobrze smakuje na zimno, zabrana do pracy, zjedzona w ciągu dnia. Warto podwoić ilość składników, ponieważ ta owsianka wciąga - u mnie na jednej małej porcji się nie skończyło. 
Wykorzystałam masło migdałowe, ale z powodzeniem możecie dodać orzechowe.


Składniki (na dwie porcje): 
80g płatków owsianych
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
16g nasion chia
200ml mleka
2 gruszki
duża łyżka miodu
2 łyżki masła migdałowego (lub orzechowego)


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Kokilki lub formę wysmaruj niewielką ilością masła. W misce wymieszaj płatki owsiane, cynamon, kardamon chia, mleko i miód. Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Masę przełóż do kokilek, będzie dość płynna, ale podczas pieczenia się zetnie. Na wierzchu poukładaj gruszki. Wstaw owsianki do piekarnika na 25 min. Podawaj na gorąco lub zimno z łyżką masła migdałowego.
 

3 komentarze:

  1. super pomysł na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsianka na śniadanie to zawsze super pomysł, taka zapiekana jest jeszcze pyszniejsza, niż gotowana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Owsianka na śniadanie to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Dostarcza zdrową dawkę błonnika, dzięki której żołądek będzie zadowolony na wiele godzin. Błonnik pomaga również regulować poziom cukru we krwi i sprawia, że czujesz się bardziej syty na dłużej.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter