Pieczona owsianka z gruszką i masłem migdałowym zagościła u mnie na dłużej. W weekendy podaję ją najczęściej na ciepło, na śniadanie. Jednak równie dobrze
smakuje na zimno, zabrana do pracy, zjedzona w ciągu dnia. Warto podwoić ilość składników, ponieważ ta owsianka wciąga - u mnie na jednej małej porcji się nie skończyło.
Wykorzystałam masło migdałowe, ale z powodzeniem możecie dodać orzechowe.
Składniki (na dwie porcje):
80g płatków owsianych
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
16g nasion chia
200ml mleka
2 gruszki
duża łyżka miodu
2 łyżki masła migdałowego (lub orzechowego)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180
stopni. Kokilki lub formę wysmaruj niewielką ilością masła. W misce
wymieszaj płatki owsiane, cynamon, kardamon chia, mleko i miód. Gruszki
obierz i pokrój w kostkę. Masę przełóż do kokilek, będzie dość płynna,
ale podczas pieczenia się zetnie. Na wierzchu poukładaj gruszki. Wstaw
owsianki do piekarnika na 25 min. Podawaj na gorąco lub zimno z łyżką
masła migdałowego.
super pomysł na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńOwsianka na śniadanie to zawsze super pomysł, taka zapiekana jest jeszcze pyszniejsza, niż gotowana :)
OdpowiedzUsuńOwsianka na śniadanie to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Dostarcza zdrową dawkę błonnika, dzięki której żołądek będzie zadowolony na wiele godzin. Błonnik pomaga również regulować poziom cukru we krwi i sprawia, że czujesz się bardziej syty na dłużej.
OdpowiedzUsuń